Minden, ami természetes és egészséges.

Vigyázok magam és családom egészségére, természetes dolgokat fogyasztok, ásványvizet iszok, vigyázok környezetemre -szelektíven gyűjti a hulladékot- természetes alapú szereket használok, sportolok és arra törekszem, hogy a mindennapjaimat is a természetben vagy annak közelében tölthessem el. És felnövekvő generációnak is ezt a szemléletmódot igyekszem átadni.


Miért iszom természetes ásványvizet? - mert jó nekem.
A tiszta eredetű, természetes ásványvíz a biológiai vízigény kielégítésére a legalkalmasabb folyadék. Az ásványvíz jó ízű, kiváló szomjoltó, s emellett számos táplálkozásfiziológiailag fontos ásványi anyagokat és nyomelemet tartalmaz, a szervezet számára könnyen feldolgozható és beépíthető formában.


Igyunk naponta 2 liter természetes ásványvízet
A víz elengedhetetlen az ember jó közérzete és egészsége számára. A szomjúság egy olyan mechanizmus, amely már a testünk kiszáradására figyelmeztet minket. Ezért jobb, ha akkor iszunk, amikor még nem vagyunk szomjasak. A testünk naponta kb. 2,6 l vizet veszít, amelyet pótolnunk kell. Ajánlott, hogy ennek a mennyiségnek a fele innivalóból származzon. Különös figyelmet kell fordítani az idősekre, akik nem éreznek szomjúságot, illetve a csecsemőkre és gyerekekre, akik a felnőtteknél jobban ki vannak téve a kiszáradás veszélyének. A víz kiemelkedően fontos szerepet játszik az egészségben és szükséges ahhoz, hogy a testünk helyesen működjön. A vízivás a legegészségesebb módja annak, hogy elkerüljük a kiszáradást, mivel kalóriamentes, és nem tartalmaz hozzáadott anyagokat vagy savakat. Így is fogalmazhatunk: A víz ivása, amely kalóriamentes, és nem tartalmaz hozzáadott anyagokat vagy savakat, a legegészségesebb módja annak, hogy elkerüljük a kiszáradást.


Palackozott vizet inni jó 

A palackozott víz egy választási lehetőséget nyújt a vásárlóknak, amikor egészséges, hagyományos módon palackozott italt keresnek. Az Európai Unióban eladott palackozott víz 97 %-a természetes lelőhelyű, azaz természetes ásványvíz vagy forrásvíz. Az előírások szerint ezeket a vizeket a forrásuknál kell palackozni, hogy változatlan tulajdonságokkal jussanak el a fogyasztókhoz, anélkül, hogy fertőtleníteni vagy kezelni kellene őket. Ugyanez nem vonatkozik a csapvízre, amely csöveken érkezik a fogyasztókhoz. A különböző kiszerelésekben palackozott víz lehetővé teszi, hogy a termék értékes maradjon, és kényelmes lehetőséget nyújt arra, hogy egész nap kellően hidratáltak maradjunk. 

Mint bármely más élelmiszernél, a természetes ásványvizeknél is fontosak a csomagoláson feltüntetett információk a fogyasztók tájékoztatására: a forrás neve és helye, az ásványianyag-összetétel, a szavatossági idő, a gyártó neve és címe, stb. Ezen kívül a palackozott víz életmentő forrás lehet, ha a csapvíz ihatatlanná válna, és stratégiai szerepe van a vízellátásban vészhelyzetekben. 

A természetes ásványvíz és a forrásvíz palackozáskor nagyon szigorú higiéniai előírásokat kell betartani, és ezeket a hatóságok folyamatosan ellenőrzik is. Az ipar gyakran mintavételezi és teszteli a víz és a felhasznált anyagok biztonságát. Elsőrendű szabály, hogy a palackozott víz addig nem kerülhet forgalomba, amíg kellően jó eredménnyel át nem ment minden vizsgálaton.A természetes ásványvíz korlátlan mennyiségben fogyasztható
Tekintettel arra, hogy minden ásványvíz minőségének meg kell felelnie a fogalom-meghatározásban ismertetett követelményeknek, valamennyi "természetes ásványvíz" kiváló minőségű, tiszta víz, amelyet minden egészséges ember korlátozás nélkül fogyaszthat. Egészségre gyakorolt hatása szempontjából egyébként az is teljesen mindegy, hogy szénsavas vagy szénsavmentes ásványvizet iszunk, ki-ki ízlése szerint választhat. A szénsav gyenge sav, étvágygerjesztő hatása van, segíti az emésztést, így nem, hogy káros lenne, hanem kifejezetten kedvező. 

Nem szükséges az sem, hogy váltogassuk a különböző ásványvizeket, nyugodtan ihatjuk huzamosabb ideig is kedvenc ízű ásványvizünket. A természetes ásványvizek között különbséget tenni az ízük alapján lehet, mivel azt a vízben oldott ásványi anyagok mennyisége, az egyes összetevők egymáshoz viszonyított aránya határozza meg. Ennek következtében ízük sokféle, a teljesen semlegestől a jellegzetes, karakteres ízig sokféle változatban. Mindenki megtalálhatja az ízlésének és szükségleteinek leginkább megfelelő ásványvizet. 

Egészen más a helyzet valamilyen betegség esetén. A beteg emberek – betegségüktől függően – nem fogyaszthatnak bármilyen élelmiszert. De ugyanúgy nem ehetnek, mint nem ihatnak akármit. A cukorbeteg nem ehet cukortartalmú élelmiszert, a lisztérzékeny liszttartalmút, az emésztési betegségben szenvedő a nehezen emészthető, un. "nehéz ételeket" babot, káposztát, a magas vérnyomásban szenvedő zsíros húsokat, szalonnát, akinek magas a koleszterin szintje, sok tojást, stb. Ugyanígy a vesekő-képződésre hajlamos ember ne igyon túl magas kalcium és magnézium tartalmú ásványvizet, a magas vérnyomásban szenvedő nagy nátriumtartalmú vizet, viszont lúgos kémhatásút igyon az, akinek gyomorsav túltengése van, sok kalciumot és magnéziumot tartalmazó vizet a csontritkulásban szenvedő, és így tovább. A gyomorbeteg, akinek nem záródik jól a gyomorszája, szénsavmenetes vizet igyon, akinek kevés a gyomorsava, szénsavasat. 
Vagyis, a beteg ember konzultáljon az orvosával, milyen ásványvizet ihat, az egészséges ember bármelyik ásványvizet korlátlan mennyiségben fogyaszthatja.FOLYAMATOS IDŐ- ÉS TELJESÍTMÉNYKÉNYSZER ALATT....

Aki folyamatos idő- és teljesítménykényszer alatt dolgozik, él, annak bizony törődnie kell saját szervezetének “karbantartásával”, szellemi és fizikai erejének regenerálásával. A szervezet vészjelzéseit nem vesszük komolyan, s csak akkor gondolunk az egészségre, amikor már orvosi beavatkozás nélkül nem vagyunk képesek azt helyreállítani. Mondjuk, hogy két végén égetjük a gyertyát, de valójában nem gondoljuk végig, hogy, mint autónknak, testünknek is szüksége van megfelelő “üzemanyagra”, rendszeres “műszaki ellenőrzésre”, a kenőanyagok és folyadékok cseréjére, feltöltésére, a motor tisztítására.
Élni veszélyes, de a veszély csökkenthető

 

ÁSVÁNYVÍZ, a természetes húzóerő
Az egészséges élet szerves része a sport
Aki aktív éleletet él, szellemi frissessége mellett fizikai erônlétét is igyekszik megőrizni, s ennek érdekében rendszeresen edzi testét. A sportolás javítja a közérzetet, növeli a szervezet ellenálló képességét, de az intenzív folyadék és ásványi anyag veszteség próbára is teszi az emberi szervezetet. A folyadék felvétel tehát sportolás közben különösen fontos. Nem mindegy, hogy mit fogyasztunk, mikor és mennyit. Természetesen ásványvizet. De miért és hogyan?

Ásványvíz, a természetes utánpótlás
Az ásványvíz a föld alatti, szennyeződésektől mentes vízrétegekből származik és közvetlenül a forrásnál, vagy kútnál palackozzák. Számos, táplálkozásfiziológiailag fontos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, energiatartalma azonban 0.

Az ásványvíz termelést szigorú előírások szabályozzák, az egyes források, kutak hatóságilag elismertek, a termék minősége pedig folyamatosan ellenőrzött. A palackozott termékek címkéi adnak felvilágosítást az ásványvíz összetételére, jellegére vonatkozóan.


Mit kell pótolnunk?
A verejtékezés során számos ásványi anyag távozik szervezetünkből (pl. nátrium, kálium, magnézium, vas és cink), ezek pótlása nélkülözhetetlen.

Mennyiségét tekintve legnagyobb a veszteség nátriumkloridból (konyhasó), azonban mesterséges pótlása nem szükséges, hiszen a táplálékfelvétel révén konyhasó készletünk folyamatosan kiegészül.

A vérplazma koncentrációjához viszonyítottan a legjelentősebb a verejtékezés során távozó magnézium mennyisége. A vérplazma mellett a szervezet egyéb magnézium tartalékai is csökkennek. A magnéziumhiány ingerlékenységet, álmatlanságot, koncentrációs nehézségeket, izomgörcsöt, szédülést, fejfájást okozhat.

A terhelés befejeztével a gyors regenerálódást segíti a megfelelő mennyiségű kálium utánpótlás. A kálium megkönnyíti az energiahordozók (glukózok) izomzatba és májba való újbóli beépítését.

A sport edzetté és igen szomjassá tesz
Nézzük meg mennyire!


Folyadékveszteség sportáganként a szokásos terheléssel számítva:

100 m futás 0,15 l
10.000 m futás 1,5 l
maratoni futás 4,0 l
sífutás (10 km) 1,0 l
evezés (2 km) 0,8 l
vívás 3,0 l
kosárlabda  1,7 l
labdarúgás 3,0 l
birkózás (középsúly) 1,8 l
ökölvívás (középsúly) 1,6 l
 jégkorong 1,8 l


Mit kell a sportolás közben fogyasztott italnak tudnia?

1. Gyorsan pótolja a fizikai megterhelés okozta folyadékveszteséget

2. Kiegyensúlyozott formában pótolja a szervezetből távozó ásványi anyagokat

3. Energiahordozókat (szénhidrátokat) biztosít anélkül, hogy gátolná a szervezet folyadék felvételét

4. Jóízű és frissítő hatású

5. Elérhető árú és kezelhető kiszerelésű

A természetes ásványvíz garantáltan kalóriamentes
Aki rendszeres sportolással edzi és tartja karban a testét, az nemcsak az egészségét igyekszik megőrizni, hanem az alakjára is ügyel. Aki ásványvízzel oltja szomját, annak nem kell aggódnia: a természetes ásványvíz teljesen kalóriamentes.

Nézzünk meg ebből a szempontból néhány egyéb szomjoltót:

1 pohár (0,25 l) narancslé 123 kcal/512 kJ

1 pohár paradicsomlé 42 kcal / 177 kJ

1 pohár tej (3,5 %) 160 kcal /669 kJ

 Hogyan pótoljuk?
Sportolás közben az egészség megőrzése és a teljesítmény szintentartása megköveteli a szervezet rendszeres vízzel való ellátását.

Már egy órai intenzív sportolás 1,5 liter folyadékveszteséggel jár. A testsúly 2%-át elérő folyadékveszteség azt eredményezi, hogy a vér nem képes megfelelő mennyiségű oxigént szállítani az izomzatba. A sav-lúg egyensúly felborulása miatt nagyobb a fáradékonyság. Ezek ellen bôséges vízfogyasztással védekezhetünk.

Sportolás elôtt: töltsük fel folyadékháztartásunkat, fogyasszunk el kb. fél liter folyadékot egy félóra alatt.

Sportolás közben: ha tehetjük, igyunk negyedóránként 2 deciliter folyadékot. Igyekezzünk minden szünetet kihasználni.

Sportolás után: kompenzáljuk a folyadékveszteséget, de ne egyszerre, hanem lehetôség szerint 2 deciliteres adagokban.

A különösen megterhelő sportágak esetében nemcsak a folyadék-, és ásványi anyag utánpótlásra van szükség, hanem energiapótlásra is. Elsôsorban szénhidrát formájában, amit a szervezet könnyen dolgoz fel és azonnal beépít. Legjobb, ha itt is a természethez fordulunk: fogyasszunk “natúr koktélt", ami egyharmad rész gyümölcsléből (pl. almalé) és kétharmad rész ásványvízből áll.

Ásványi anyagok a természetes ásványvizekben

A tiszta eredetű, természetes ásványvíz a biológiai vízigény kielégítésére a legalkalmasabb folyadék. Az ásványvíz jó ízű, kiváló szomjoltó, s emellett számos táplálkozásfiziológiailag fontos ásványi anyagokat és nyomelemet tartalmaz, a szervezet számára könnyen feldolgozható és beépíthető formában.
A természetes ásványvíz oldott formában – úgy, ahogyan azt a szervezet jobban képes hasznosítani – tartalmazza az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat. 
Így, amikor szomjúságunk oltására ásványvizet iszunk, biztosítjuk szervezetünk ásványi anyag szükségletének egy részét is.
Az ásványi anyagcsere fontos része a biológiai folyamatoknak: megelőzi az emberi szervezetben az elektrolit-háztartás zavarait és az ásványi anyagok egy része hasonló szerepet tölt be, mint a vitaminok.
Magyarországon jelenleg közel 100 kút és forrás szolgáltat elismert, természetes ásványvizet, amelyek közül 45 - 50 vizet palackoznak.

 *Természetes ásványvizeink összes ásványianyag tartalma (mg/literben  megadva)  

A *természetes ásványvizek összes ásványi anyag tartalma tág határok - 400 és 2.500 mg/l - között változik. Jellegük szerint kalcium-, magnézium,- nátrium-hidrogén-karbonátos, kloridos, szulfátos vizek, illetve ezek változatai. Az újonnan feltárt és palackozott vizek összetétele, összes ásványianyag-tartalma, íze nagyon tág határok között változik. Napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a kevesebb, 500 mg/liter körüli összes ásványianyag-tartalmú ásványvizek. Ásványvizeink összetétele itt található

 Ha az egy év alatt , Magyarországon elfogyasztott ásványvizek Ca-tartalmát összegeznénk, közel 70 tonna lenne az összsúlya. Ez sok vagy kevés ? - érdekes a kérdésfeltevés.

A természetes ásványvizek ásványi anyag tartalmával kapcsolatosan sokszor felvetődik a kérdés, hogy SOK vagy KEVÉS ? - a legegyszerűbb válasz, hogy minden viszonyítás kérdése, de maga a természetes ásványvíz meghatározása is magában hordozza a SOK kérdése a választ. 
Ezért a választ már most tudhatjuk, hiszen a természetes ásványvíz megnevezést csak az a felszín alatti védett vízadó rétegből nyert természetes eredetű víz kaphatja meg, amely korlátlanul fogyasztható.
Könnyen kiszámolhatjuk a napi ásványvizünkkel bevitt ásványi anyagok mennyiségét a napi szükségletünkhöz viszonyítva, hiszen minden terméken fel vannak tüntetve a víz jellegét meghatározó ásványi anyagok mennyisége.

 
Azért most mi segítünk Önnek abban eligazodni, hogy el tudja dönteni, hogy mi is az, ami megfelel Önnek a legjobban. Azt azért ne feledjük soha, hogy az ásványvízzel kizárólag természetes, tiszta "anyagot" viszünk a szervezetünkbe és korlátlanul fogyasztható.
Nézzük meg néhány, az ásványvizeinkben leggyakrabban előforduló ásványi anyagot:
Kalcium (Ca) kalciumion (Ca2+)
Az emberi szervezet felépítésében legnagyobb mennyiségben -1200-1500 g- részt vevő elem. A kalcium tartalom 99%-a csontokban és fogakban található. A testnedvekben, szövetekben különböző formában (pl. ionosan, fehérjéhez kötve) fordul elő. Enzimaktivátor, szerepe van a véralvadásban, csontképzésben. Ideg- és izomingerlékenység, valamint számos élettani folyamatok szabályozásában vesz részt. Kálium antagonistája, optimális arányuk K:Ca=1:2 . Ha az arány 1:2 alá csökken, sokkos állapot, asztmás roham áll elő. 
A szervezet napi szükséglete 800-1000 mg. Bélből történő felszívódása rossz, hasznosulását a D-vitamin és a fehérje ellátottság befolyásolja.
kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos ásványvizek a táplálék mészforrásainak kiegészítői lehetnek, pl.: terhesség és szoptatás időszakában. Mészhiány okozta görcskészség és a csontok mész- és fehérje-anyagcsere zavarának során jótékony hatású. Ásványvizeink jellegét tekintve, szinte minden természetes ásványvizünk meghatározó eleme a Ca.
Ha a grafikont kinagyítjuk, egyből láthatjuk, hogy a napi Ca szükségletünk hány %-t visszük be egy adott természetes ásványvíz 1 literjének elfogyasztásával.

Ásványvizeink Kalcium tartalma: 30-280 mg/l értékek között változik, így a legnagyobb érték ia napi szükséglet  35 %-át teszi ki. Ásványvizeink jelentős többsége 60 mg/l körüli  értékkel rendelkezik.

 


Ásványvizek* (1 l-ben lévő) Ca2+ tartalma a napi szükséglet %-ban


 

Kálium (K) káliumion (K+)

A Föld egyik leggyakoribb eleme, mégis tengervizekben, ásványvizekben az elsőfordulási aránya kicsi. A jellemző K/Na arány ásványvizekben a nátrium javára tolódik el. A szervezetben is több a kálium mennyisége - 148 g -, mint a nátrium. Főként a sejtekben helyezkedik el. A kálium, a nátrium és a kálcium antagonistája. Sejten belüli ozmózisnyomás viszontszabályozója. Szerepe van az idegingerlékenységben, sav-bázis egyensúly fenntartásában, fehérje- és glikogén szintézisben. Ezek biztosításához napi 3,5 g kálium elegendő.Kálium: A sejtek fontos alkotóeleme. Az izommunkához, így a szív munkájához is szükséges. Részt vesz a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában. Hiánya esetén izomgyengeség, görcsök, vérnyomáscsökkenés, keringési rendellenesség, bélrenyheség és a vese funkciós zavara léphetnek fel. Napi szükséglete 3,0-3,5 g.

Ásványvizeink Kálium tartalma:0-15,3 mg/l értékek között változik, így a legnagyobb érték is csupán a napi szükséglet 0,44 %-át teszi ki.

 
Ásványvizek*(1 l-ben lévő) K+ tartalma a napi szükséglet %-ban


Magnézium (Mg) magnéziumion (Mg2+)
Fontos biogén elem. Szervezetünk 20-28 g-ot tartalmaz, amelynek 60%-a csontokban található. A többi izom, máj, idegrendszer sejtjeinek felépítésében, illetve a vérben van jelen. Befolyásolja az izomműködést (peresztalktikát is). Foszfatáz, karboxiláz enzim alkotórésze.
Hiánya közvetetten érelmeszesedés kialakulásának egyik faktora. A szervezet vérnyomása akkor ideális, ha a következő arány áll fenn:[(Na+Ca)/(K+Mg)]=1 . Hazánkban ez az arány 2-2,5 a jelenlegi
táplálkozási szokások mellett.A fehérje és szénhidrát anyagcsere fontos eleme, szükséges az izmok működéséhez beleértve a szívizmot is. Fontos szerepet játszik a csontok felépítésében és a növekedésben. Hiánya estén ingerlékenység, álmatlanság, koncentrációs nehézségek, izomgörcs, szédülés, fejfájás léphet fel. Napi szükséglete 300-350 mg, megerőltető fizikai munka, terhesség és szoptatás alatt 450 mg.

 Ásványvizeink Magnézium tartalma:13-62 mg/l értékek között változik, így a legnagyobb érték is csupán a napi szükséglet 18 %-át teszi ki, 1 liter természetes ásványvíz elfogyasztása esetén.

  
Ásványvizek (1 l-ben lévő) Mg2+ tartalma a napi szükséglet %-ban 


Nátrium (Na) nátriumion (Na+)
Sejten kívüli testnedvekben található, az ozmózisnyomás és a vízegyensúly szabályozója. Egyes transzportfolyamatokhoz nélkülözhetetlen. Segíti a glükóz felszívódását. Felnőtt ember szervezete 100 g nátriumot tartalmaz.
NaCl az a só, melyet naponta fogyasztunk. Ebből napi 5-7 g-nál többet nem tanácsos felvenni. Túlzott bevitel esetén megváltozik a vízelosztás. A sejtek rendellenes nátrium-koncentráció növekedése miatt duzzadnak, ami ödéma kialakulásához 
vezet. Másrészt a keringő vér térfogatát megnöveli ( magas vérnyomás ) és a vesét is jelentősen megterheli. A napi ajánlott beviteli mennyiség nátriumból felnőtteknél 2 g, gyerekeknél 0,5-0,9 g.
Az alkáli-hidrogénkarbonátos ásványvizek hasznosak, jótékony határúak savtúltermeléssel járó gyomorpanaszok esetében. Langyos állapotban görcsoldó hatása van.Érdemes odafigyelni, hogy ételeinket feleslegesen ne sózzuk.

*Ásványvizeink Nátrium tartalma: 4-186 mg/l értékek között változik, így a legnagyobb érték is csupán a napi szükséglet 10 %-át teszi ki, 1 liter természetes ásványvíz elfogyasztása esetén. Ásványvizeink jelentős többsége 30 mg/l körüli  értékkel rendelkezik.

Ásványvizek (1 l-ben lévő) Na+ tartalma a napi szükséglet %-ban 


Klór (Cl) kloridion (Cl-)
Legnagyobb arányban tengervízben fordul elő, amelynek nagy része a tenger alatti vulkáni működés eredménye. Ásványvizek nagyobb klorid-tartalma tengervíz-maradvány eredetre utal.A szervezet 0,5 %-át teszi ki, azaz 100-110 g-ot. A gyomorsavban és a gerincfolyadékban található. A klór - a nátriummal és a káliummal együtt - a vízháztartást szabályozza, a sav-bázis egyensúlyt fenntartja.Napi szükséges mennyiség 3 g. A kloridion felszívódása gyors, de a felesleg a vizelettel gyorsan távozik. Klorid a nátriumhoz vagy a káliumhoz kötött formában fordul elő. A gyomorban a hidrogénnel együtt alkotja a gyomorsavat. A konyhasóval általában elég jut a szervezetbe.

 *Ásványvizeink Klórtartalma: 0-176 mg/l értékek között változik, így a legnagyobb érték is csupán a napi szükséglet 5,9 %-át teszi ki, 1 liter természetes ásványvíz elfogyasztása esetén. Ásványvizeink jelentős többsége 0-70 mg/l körüli  értékkel rendelkezik.


Foszfor (P) foszfátion (PO43-) formában
A szervezetünk 600-700 g foszfort tartalmaz, jelentős mennyiségben van csontokban, fogakban, valamint vérplazma fehérjéihez kötve. Energia termelésben részt vevő enzimek (pl. ATP, foszfatidok) alkotórésze.
A szénhidrátok és zsírok anyagcsere folyamataiban vesz részt. Fontos a Ca:P arány, amely felnőtteknél 1:1. A kalciummal együtt a csontok és fogak fontos építőeleme. Az ajánlott mennyiség foszforból 600-800 mg/nap. Hiányában csökken a szellemi és fizikai képesség, de általában ezzel nem kell számolni. Többletbevitel esetén a vese a felesleget kiüríti.
Ásványvizekben foszfor foszfátion formában található.Nem igazán jellemző ásványvizeink jellegét tekintve.


Vas: Fő feladata az oxigén-, a szén-dioxid- és az elektronszállítás. Felszívódását a C-vitamin és az állati fehérjék fokozzák, a csersav és a gabonafélékben lévő fitinsav gátolja. Hiánya vérszegénységet, gyengeséget, sápadtságot, fáradékonyságot okozhat. Napi szükséglete nőknél 15-18 mg, férfiaknál 12 mg. 


Fluor (F) fluoridon (F-)
Magmás kőzetekben, agyagban, érckövekben elterjedt. Kálcium-foszfáttal képzett sója a csontok és a fogak lényeges alkotóeleme. Fluor megtalálható a bőrben is. Szervezetünk 2,5-3,5 mg-ot tartalmaz. Ajánlott napi felvétel felnőtteknél 1,5 mg. Hiánya fogszuvasodást és növekedésben zavart okoz.
Egyes országokban az ivóvíz fluorozásával próbálkoznak (0,5-1,5 mg/l). Hazánkban is kényelmes megoldás lenne ez, de a lakosság egy része nem fogyaszt vezetékes vizet. Másik lehetőségként a konyhasó fluorozása 
(350 mg F/kg só) jöhet számításba, de ezt az elegendő fluorellátottsággal rendelkező területekre nem szabad eljuttatni.
Túladagolása káros, mert a fogzománcot foltossá teszi és a csontok megkeményedését idézi elő. Amennyiben a fluor értéke meghaladja az 1,5 mg/l értéket, abban az esetben kötelező jelölést kell alkalmazni az adott termék címkéjén.


Jód: A pajzsmirigy-hormonok termelődése szempontjából fontos mikroelem. Nélkülözhetetlen a magzat méhen belüli fejlődéséhez. Hiánya a pajzsmirigy muködés zavarához (golyva) vezet.


Lítium: Nagy valószínűséggel befolyásolja az ember pszichikai hangulatát. Hiánya hatással van a szív és keringési megbetegedések kialakulására.


Mangán: Részt vesz a fehérje, zsír és szénhidrát anyagcserében, valamint a csontok és a kötőszövet felépítésében.


Szilícium: Részt vesz a csontok és a kötőszövetek felépítésében, a kötőszövet- és porcképződésben. Hiánya lassítja a növekedést és felgyorsítja az öregedési folyamatokat.


Cink: Számos enzim és az inzulin alkotórésze. Részt vesz a fehérje, zsír és szénhidrát anyagcserében. Szerepe van a sebgyógyulásban és a szervezet immunrendszerének működésében. Hiánya a fentiek működési zavarát okozza, valamint az étvágy és az ízlelési érzék érezhető csökkenéséhez vezethet.


Hidrogén-karbonátion /HCO3)
A vízben lévő Ca2+, Mg2+, Na+-okat kíséri. Mennyisége a vízben oldott CO2-dal áll kapcsolatban. A szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásában játszik szerepet. Kedvező hatást fejt ki az emésztőrendszerre: serkentik a nyál- és 
gyomornedv-elválasztást, gyomormozgások fokozódnak, a gyomorürülés gyorsul.


A különböző ionok a szervezetben főleg szerves anyagokhoz, fehérjékhez, enzimekhez kötődve, katalizátorként vesznek részt az anyagcsere folyamatokban. Ez nem jelenti azt, hogy a szervezet csak a szerves kötésben lévő ásványi anyagokat tudja hasznosítani. A szervetlen sók ugyanúgy felszívódnak, mint a szerves vegyületek, biztosítva a szükséges ásványi anyag mennyiséget. Sőt, a szervetlen sókat az 1800-as évek második felében, Németországban homeopátiás gyógyszerként, a "szervezet élettani funkcionális szereként" is alkalmazták.

Végül a természetes ásványvizeknek kedvező összetételük, jó ízük és kiváló szomjoltó tulajdonságuk mellett igen nagy előnyük más italokkal szemben az energiamentesség. Napjainkban, amikor világszerte egyre nagyobb gondot okoz az elhízás, az emberek túlsúlyossága egyre több betegség okozója, nagyon nagy egészségügyi értéke van annak, hogy az egészséges életmódot figyelembe vevőktől a fogyókúrázókig, minden korosztály fogyaszthatja az ásványvizet felesleges energia bevitel nélkül.


A természetes ásványvíz ásványi anyag összetételéről és az ásványi anyagok mennyiségéről másképp: 
Tisztában kell lenni azzal, mit jelent az, hogy egy ásványvíz "sok", vagy "kevés" ásványi anyagot, kationt vagy aniont tartalmaz. 
Nézzük pl. a kalciumot. A természetes ásványvízre vonatkozó rendelet szerint az az ásványvíz nevezhető "kalcium tartamúnak", amelyiknek kalcium tartalma több, mint 150 mg/liter. Az ásványi anyagok felnőttek számára egészségügyi szakemberek által ajánlott napi mennyiségét a Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 számú előírása tartalmazza. Az előírás szerint a kalcium napi ajánlott mennyisége 800 mg. Ahhoz, hogy ez a mennyiség a szervezetünkbe jusson, naponta 5 – 6 liter nagy kalciumtartalmú ásványvizet kellene meginni, ami teljesen irreális fogyasztás. Természetesen más élelmiszerek is tartalmaznak kalciumot, tehát kevesebb víz fogyasztásával is biztosítani tudjuk a kellő mennyiségű kalciumot, nem kell, és nem is lehet ilyen sok vizet naponta meginni. De, ha a reális 1 – 1,5 liter vizet isszuk meg naponta, amennyit minden embernek innia kellene, akkor 150 – 225 mg/liter kalcium jut a szervezetünkbe, az ajánlott érték kb. 25 %-a. Teljesen téves tehát azt állítani, hogy a sok ásványi anyagot tartalmazó ásványvizek rendszeres fogyasztása nem csak, hogy nem egészséges, de kifejezetten káros, mert túl sok ásványi anyag rakódik le s szervezetünkben. Nem, hogy túl sok lenne az ásványvíz-fogyasztással a szervezetbe jutó ásványi anyagok mennyisége, hanem az ajánlott mennyiségnek csak egy része, nyugodtan fogyaszthatunk tehát egyéb, ásványi anyagot is tartalmazó élelmiszert.

Vagy vegyük a nátriumot, amelyről nem igaz, hogy csak káros hatása van, hiszen szükséges a szervezet folyadék-háztartásának szabályozásához, valamint a sav-bázis egyensúly és az ozmotikus nyomás fenntartásához. A nátrium ajánlott napi mennyisége 2.000 mg. 10 liter nagy – több, mint 200 mg/liter – nátrium tartalmú ásványvizet kell meginni ennek a mennyiségnek az elfogyasztásához. És ez csak az ajánlott mennyiség, nem a napi megengedett, vagy pláne, az egészségügyi kockázatot jelentő mennyiség. A legtöbb ásványvíz nátrium tartalma egyébként lényegesen kevesebb, 100 mg/liter érték alatt van. Természetesen a nátrium só formájában sok élelmiszerrel bekerül a szervezetünkben, és a túl sok fogyasztása valóban káros, főleg a szív és érrendszeri betegségben, magas vérnyomásban szenvedők számára. Ezért az ilyen beteg emberek ne igyanak nagy nátriumtartalmú ásványvizeket, hanem az alacsony, kevesebb, mint 20 mg/liter nátriumot tartalmazó vizeket. De az egészséges ember nyugodtan ihatja bármelyik ásványvizet, nem kerül a szervezetébe káros mennyiségű só, még akkor sem, ha az ételeit is megsózza. Sok liter ásványvizet kell meginni ahhoz, hogy annyi só kerüljön a szervezetünkbe, mint amikor egy tányér paprikás krumplit megsózunk! A szervezet számára káros anyagmennyiségek

A "sok" fogalmához hasonlóan azt is jól meg kell gondolni, mi a "káros" anyagmennyiség. Nagyon sok anyag kedvező, vagy káros hatása az adagolt mennyiségtől függ: nem mérgező, sőt, kedvező hatású, amennyiben mennyisége egy bizonyos szint alatt van, viszont egy nagyobb mennyiség felett káros hatással lehet az egészségre.

Nézzük például az antimont. Az antimon a földkéregben – pl. a talajban, a kőzetekben – természetes módon előforduló kémiai elem, így az ásványvizekben is megtalálható. Antimonvegyületeket régóta alkalmaznak a gyógyászatban, pl. két antimontartalmú gyógyszert is használnak a sejten belüli élősködők előidézte fertőzés kezelésére. Ugyanakkor az antimon bizonyos koncentráció felett rákkeltő hatású lehet. 

Ezért az egészségügyi szakemberek alapos klinikai vizsgálatokkal, kísérlet sorozatokkal meghatározzák azt a mennyiséget, amely nagy biztonsággal veszélytelen – ez a megengedett napi bevitel egy átlagos testsúlyú felnőtt ember számára. Ennek az értéknek az alapján határozzák meg azután – az élelmiszer napi átlagfogyasztását figyelembe véve – azt a határértéket, amely az adott anyagból az élelmiszerben előfordulhat. 

A természetes ásványvízre nézve szintén meghatározták, hogy azok az elemek, amelyek nagyobb mennyiségben károsak lehetnek az emberi szervezet számára, milyen koncentrációban lehetnek jelen a vízben, hogy az biztonságosan fogyasztható legyen.

 


A természetes ásványvíz és a gyógyvíz közötti különbség

A természetes ásványvizet nem szabad összekeverni a gyógyvízzel. A gyógyvizek is ásványvizek, de olyan ásványvizek, amelyeknek klinikailag bizonyított gyógyhatásuk van. Természetesen ezeknek a vizeknek az összetétele lényegesen különbözik a természetes ásványvizek összetételétől – ezért rendelkeznek gyógyhatással. 
- A természetes ásványvíz élelmiszer, a gyógyvíz gyógytényező.
- A természetes ásványvizek összes ásványi anyag tartalma 400 – 2.500 mg/liter érték között van, a gyógyvizeké 25 – 30.000 mg/liter, esetenként még ennél is több.
- A természetes ásványvizeket bármelyik egészséges ember korlátozás nélkül ihatja, a gyógyvizet csak orvosi utasításra, az orvos által meghatározott gyógyvizet, az orvos által javasolt mennyiségben és gyakorisággal fogyaszthatja.


*Természetes ásványvizeink: jelen oldalon  a Szövetség tagvállalatainak ásványvizeit jelenti.

A víz lételemünk, elválaszthatatlanok vagyunk tőle, hiszen víz nélkül nincs élet. Az emberi szervezetnek átlagosan 60-65 % -a víz, amely részben a sejten belül, részben a sejten kívül helyezkedik el.

Az életkor előre haladtával a víz aránya csökken. A csecsemő szervezete 80%, a felnőtté már csak 60%, az idős szervezet pedig mindössze 50%-ban tartalmaz vizet. Ennek a csökkent vízmennyiségnek kell ellátnia folyadékkal testünk minden részét.


Éppen ezért a víznek különleges szerepe van az élő szervezetben:

 • biztosítja a vérkeringést, a vér ozmózis nyomását;
 • a szükséges tápanyagok oldását, felszívódását, szállítását;
 • befolyása van a vér sav-bázis egyensúlyára;
 • hő szabályozó szerepével biztosítja a közel állandó belső hőmérsékletét


A felnőtt emberi szervezetnek 2-2,5 liter folyadék felvételére van szüksége naponta. Ezt a vízigényt táplálékkal és közvetlen folyadékfelvétellel fedezi. A szervezet vízkészletének állandóságát egyrészt a vízfelvételre serkentő szomjúságérzés, másrészt a vízkonzerválást széles határok között biztosító veseműködés teszi lehetővé.

Napi 1400 milliliter víz folyik át agyunkon és 2000 milliliter víz mossa át vesénket. Az emberi szervezet igen takarékosan bánik vízkészletével, és naponta mindössze kb. 2,4 litert választ ki.

Szervezetünk vízháztartását idegi és hormonális mechanizmusok szabályozzák. A napi vízleadás és vízfelvétel mérlegének mindkét oldalán átlagosan 2,4 liter szerepel: ennyi víz távozik a szervezetünkből a verejtékezés, a légzés, a kiválasztás és az emésztés folyamán, amit pótolnunk kell. Napi folyadékszükségletünk kevesebb mint felét a táplálékokkal, másik részét víz formájában vesszük magunkhoz.

Az egészséges ember vízháztartása egyensúlyban van, ha a napi vízfelvétel és veszteség mennyisége megegyezik.


Felnőtt emberi szervezet vízmérlege 

 

Vízfelvétel   ( ml ) Vízveszteség  ( ml )
Folyékony élelmiszer
1200    
Vízelet   
1000-1400
Szilárd élelmiszer    500-1000  Párolgás a bőrön át 500
Oxidációból származó víz                            300-400    Párolgás a tüdőn át                        300-500
     Széklet   200
Összesen: 2000-2600 Összesen: 2000-2600

 

Az elfogyasztott víz bejárja az egész szervezetet. Az emésztőrendszerből felszívódik a vérbe, majd az egész szervezetben szétáramlik és a különböző szervekben és szövetekben átmenetileg tárolódik, ahol leadja a benne oldott anyagokat. A bennük oldott anyagok révén ekkor érvényesül az ásványvizek hatása. A szervezeten belüli körforgása során a víz az anyagcseretermékeket is felveszi és tovább viszi, méregtelenítve ezzel a szervezetet. 

A szomjúságérzés ingerét váltja ki  a fokozott vízveszteség, melynek előidézője lehet pl. hányás, hasmenés, izzadás; a fokozott konyhasó bevitel. Ha az emberi test víztartalma jelentősen lecsökken, komoly tüneteket okoz.


Az emberi szervezet vízhiányának tünetei 

 

Vízveszteség (%) 

Tünete:
0,5 szomjúságérzet
3 szomjúságérzet növekedés,nyálelválasztás csökkenés
5 szívverés élénkülés, fáradság, gyengeségérzet
10 test működés, szellemi tevékenység zavara
15-20 halál

 

Aki folyamatos idő- és teljesítménykényszer alatt dolgozik, él, annak bizony törődnie kell saját szervezetének "karbantartásával", szellemi és fizikai erejének regenerálásával. A szervezet vészjelzéseit nem vesszük komolyan, s csak akkor gondolunk az egészségre, amikor már orvosi beavatkozás nélkül nem vagyunk képesek azt helyreállítani.Mondjuk, hogy két végén égetjük a gyertyát, de valójában nem gondoljuk végig, hogy, mint autónknak, testünknek is szüksége van megfelelő "üzemanyagra", rendszeres "műszaki ellenőrzésre", a kenőanyagok és folyadékok cseréjére, feltöltésére, a motor tisztítására.

 Nem mindegy tehát, hogy mit és mennyit iszunk. Természetesen ásványvizet. De miért és hogyan? A tiszta eredetű, természetes ásványvíz a biológiai vízigény kielégítésére a legalkalmasabb. Az ásványvíz jó ízű, kiváló szomjoltó, s emellett számos, táplálkozásfiziológiailag fontos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, a szervezet számára könnyen feldolgozható és beépíthető formában.

Az ivás több, mint szomjoltás. Kortyonként igyunk, élvezve az elfogyasztott természetes ásványvíz minden cseppjét!

Aki ásványvízzel oltja szomját, annak nem kell aggódnia alakjáért: a természetes ásványvíz kalóriamentes.

Gondoskodjunk rendszeres folyadékfelvételről:

 • Ne várjuk meg amíg a szervezet szomjúságot jelez
 • Módszeresen alakítsuk ki ivási szokásainkat
 • Ügyeljünk a szilárd és folyékony táplálékok arányára
 • Napi tevékenységünkben tartsunk hosszabb-rövidebb pihenőket, ezeket használjuk fel egy-egy frissítő pohár víz elfogyasztására
 • Esténként tartsunk számvetést, hogy mennyi folyadékot vettünk magunkhoz


Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal* tudományos válasza arra a kérdésre, hogy mennyi vízre van szüksége az emberi szervezetnek

 

Az európai szakértők ajánlása szerint a kamaszok (a 14 évesnél idősebbek), a felnőttek és az idősek fogyasszanak legalább 2,5 liter (férfiak) illetve 2 liter (nők) vizet naponta, átlagos hőmérséklet és átlagos fizikai aktivitás mellett.

Ez a vízmennyiség különböző élelmiszerekből és italokból származhat.

Mivel az élelmiszerek víztartalma a vízbevitelnek átlagosan a 20 %-át jelenti, ezért a kamaszoknak, a felnőtteknek és az időseknek férfiak esetében 2 liter, nők esetében 1,6 liter vizet kell fogyasztaniuk naponta italokból, beleértve a csapvizet és a palackozott vizet.

 

Az Európai Bizottságtól érkezett kérés alapján az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) összehívott egy huszonegy táplálkozási és egészségügyi szakértőből álló bizottságot, hogy tudományos véleményt fogalmazzanak meg a víz dietetikai referencia-értékeiről.

A 138 cikken alapuló tudományos összegzést 2010. március 26-án hozta nyilvánosságra az EFSA Diétás Termékek, Táplálkozás és Allergia Bizottsága. Lásd: EFSA Journal 2010; 8(3):1459 (48 pages).

További információ: http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1459.htm

 

Az EFSA eredményeit az alábbiak szerint lehet összegezni:

 • A víz létfontosságú szerepet játszik az élet és az egészség szempontjából
 • A víz kulcsfontosságú a testünk helyes működésében
 • A vízfogyasztásnak ellensúlyoznia kell a vízveszteséget

 

A megfelelő vízfogyasztás függ az alábbiaktól:

 • Egyének illetve korcsoportok (a megfigyelt vízbevitelt az egyes népességcsoportoknál a kívánatos vizeletsűrűségi és a felhasznált energiamennyiségi értékekkel összhangban kell vizsgálni)
 • Környezeti tényezők (mint hőmérséklet és páratartalom)
 • Energiafelhasználás (1 ml/kcal)

A különböző népességcsoportok esetében megfelelő vízbeviteli értékeket az alábbi táblázat mutatja. Az értékek, amelyeket a Bizottság megállapított, magukban foglalják:

 • az italokból származó vizet, beleértve az ásványvizet, csapvizet, gyümölcslevet, üdítőitalt, teát, stb.
 • az élelmiszerek nedvességtartalmából származó vizet

Ezek az értékek átlagos környezeti hőmérséklet és átlagos fizikai aktivitási szint mellett érvényesek. Extrém hőmérsékleti körülmények illetve extrém fizikai erőfeszítés esetén a vízveszteség akár 8 liter is lehet naponta, ezt figyelembe véve kell a vizet visszapótolni.
 

 

Férfiak

Nők

 

Népesség-csoportok

Ajánlott vízbevitel
(ml/kg/nap)

Az EFSA Diétás Termékek, Táplálkozás és Allergia Bizottsága megjegyzései

< 6 hónapos

100 – 190

Az emberi tejből származó vízmennyiség, a kizárólag szoptatott csecsemők esetében

 

Ajánlott vízbevitel
(ml/nap)

 

6-12 hónapos

800 – 1000

Megfigyelt vízbevitel az emberi tejből illetve a tipikus hozzátápláló élelmiszerekből

1-2 éves

1100 – 1200

Interpolációval számítva, mivel megfigyelési adatok nem állnak rendelkezésre

2-3 éves

1300

A megfelelő vízbevitel gyermekek esetében a megfigyelt vízbevitelből számítható, korrigálva a kívánatos víz-energia arányszámmal és az egyéni sajátosságokkal

4-8 éves

1600

A megfelelő vízbevitel gyermekek esetében a megfigyelt vízbevitelből számítható, korrigálva a kívánatos víz-energia arányszámmal és az egyéni sajátosságokkal

9-13 éves

2100

1900

A megfelelő vízbevitel gyermekek esetében a megfigyelt vízbevitelből számítható, korrigálva a kívánatos víz-energia arányszámmal és az egyéni sajátosságokkal

Kamaszok (14 évtől) és felnőttek

2500

2000

A Bizottság szerint a felnőttekről rendelkezésre álló adatok alapján meghatározható a megfelelő vízbevitel mennyisége, és ezt a megfigyelt beviteli értékekkel illetve a kívánatos vizeletsűrűségi adatokkal összhangban kell megállapítani

2300

Terhes nők: a Bizottság nem talált adatokat a szokásos vízfogyasztásra, ezért a nem terhes nőknél meghatározott 2000 ml/nap értéket javasolja megnövelni 300 ml/nap értékkel a megnövekedett energiafelhasználás miatt

2700

Szoptató nők: a Bizottság a szokásos vízadagon kívül további 700 ml/nap vízfogyasztást javasol az azonos korú nem szoptató nők adataihoz képest

Idősek (75 évtől)

2500

2000

A Bizottság ugyanakkora mennyiséget javasol az idősebbek esetében, mint a fiatalabbaknál, mivel mind a vesefunkció, mind a szomjúságérzet csökken idősebb korban

 

* Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) az Európai Unió kockázatkezelésének alapköve az élelmiszerek és a táplálkozás biztonsága területén, amely önálló tudományos szakvéleménnyel támogatja a nemzeti hatóságokat és résztvevőit.

 


A hidratáció jelentőségéről

Az EFBW (Európai Palackozottvíz Szövetség) 2013. szeptemberében "Megfelelő vízbevitel -Közegészségügyi alapelvek" címmel szimpóziumot rendezett a hidratáció jelentőségéről. A szimpóziumon elhangzott előadások összefoglalóját az alábbiakban közöljük (a teljes anyag rendelkezésre áll a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség irodájában)


A megfelelő vízbevitel nemzetközi irányvonalainak megalkotása

Lawrence E. Armstrong, PhD., FACSM, USA

A víz egy rendkívül fontos alapanyag, mely elősegíti az emésztést, az anyagcserét, a tápanyagok szállítását, a szív- és érrendszeri működést és a test hőszabályozását. Azonban, mivel az emberi tevékenységek nagyon sokfélék és mert a test vízszabályozása meglehetősen komplex és dinamikus, jelenleg nincs konszenzus a gyermekek, felnőttek és egyéb speciális csoportok vízigénye vonatkozásában. Ezen prezentáció áttekinti a különböző európai, kínai, ausztrál és egyesült államokbeli táplálkozási és tudományos szervezetek megfelelő vízbeviteli ajánlásait (AI-Adequate Intake). Ezek az ajánlások kiterjednek (a) az ivóvízből, a különböző folyadékokból és az ételből nyerhető vízmennyiségre; (b) megkülönböztetnek fiatalokat, időseket és speciális csoportokat (terhes nők, stb.); valamint (c) mérsékelt környezeti hőmérsékletet és mérsékelt testmozgást feltételeznek. A prezentáció feltünteti azon tényezőket, melyeket a megfelelő vízbeviteli értékek megállapításakor figyelembe vettek. (pl.: kulturális étkezési szokások, tanult ivási szokások, emberi teljesítmény, öregedés, a fogak egészsége és az összefüggés a napi alacsony vízfogyasztás és a krónikus egészségügyi következmények között). Továbbá, a következő tényezők fontos szempontokként szolgálnak a megfelelő vízbeviteli értékek megállapításakor: egységnyi energiafelhasználásra eső vízmennyiség, maximum biztonságos vízbevitel, elérni kívánt vizelet osmolalitás.


Európai egészségügyi állítások: a vízbevitel nélkülözhetetlen a normális testi működéshez és hőszabályozáshoz – Tudományos Áttekintés.

Stavos A. Kavouras, PhD, FACSM, FECCS, USA

A víz testünk egyik legalapvetőbb alkotóeleme, mely folyamatos újrahasznosításon megy keresztül. Oldószerként használja a testünk, segít a hőszabályozásban, szabályozza sejtjeink térfogatát és működését. Egyensúlyát az emberi testben nagymértékben a szomjúságérzet szabályozza; mely egy kulcsfontosságú túlélési ösztön.

Meggyőző bizonyíték támasztja alá azt az elgondolást, miszerint a dehidráció csökkentheti az állóképesség-gyakorlatokon nyújtott teljesítményt meleg, illetve mérsékelt hőmérsékleten. Ez pedig valószínűleg a hőszabályzó rendszert ért terhelésnövekedés és a kardiovaszkuláris hanyatlás eredménye. Friss felmérések szerint már egy kismértékű kiszáradás, a testtömeg kevesebb, mint 2%-nyi elvesztése is teljesítménycsökkenéssel járhat, ami viszont kérdéseket vet fel az American College of Sports Medicine jelenlegi irányelveit illetően, melyek szerint a sport közbeni ivás célja, hogy elkerüljük a 2%-nál nagyobb testtömeg-vesztéssel járó dehidrációt.


A vízfogyasztás létfontosságú a normális agyi funkciók fenntartásához - Tudományos Áttekintés

Harris R. Lieberman, Ph.D., USA

A megfelelő hidratáltság fenntartásának elmulasztása számos ártalmas következménnyel járhat, mind fiziológiailag, mind pedig pszichológiailag. A dehidráció fiziológiai hatásaival ezen szimpózium több felszólalója is részletesen foglalkozott. Ellenben az enyhe és közepes szintű dehidrációnak az ember kognitív funkcióira gyakorolt hatásai már nem annyira ismertek (Grandjean and Grandjean, 2007; Lieberman, 2007a). A súlyos dehidráció hatásai azonnal szembetűnnek az emberek és az állatok viselkedésében - a zavarodottság, fásultság és csökkent agyi funkciók mind árulkodó jelek. Zavarodott és dezorientált idős emberek esetében az első dolog, amit az orvosok vizsgálnak, hogy mennyire dehidrált a beteg szervezete. Az akut vagy krónikus dehidráció az időseknél más, sokkal komolyabb és krónikus állapotokra utalhat, mint például az Alzheimer kór (Wotton et al, 2008).

Az enyhe dehidráció mind a férfiaknál, mind pedig a nőknél egyaránt fáradtságot eredményezett és csökkentette bizonyos kognitív funkciók működését, az éberséget. Enyhe dehidráltságnál a nők esetében zavartság, fejfájás és energiahiány jelentkezett és láthatóan jóval érzékenyebben reagáltak a dehidráció kedvezőtlen hatásaira, mint a férfiak. Ezek a kísérletek azt mutatják, hogy az enyhe kiszáradás, ami előfordulhat akár a napi tevékenységeink végzése közben is, gyengíti a kognitív funkciókat. Egyben felhívják a figyelmet a rendszeres vízbevitel rendkívüli fontosságára, hogy megelőzhető legyen a fejfájás és fáradtság kialakulása, és biztosítani tudjuk az optimális kognitív teljesítőképességet és a megfelelő kedélyállapotot a nap során.