Minden olyan műanyag palack, amelybe élelmiszert, így ásványvizet töltenek, jó, kifogástalan minúségű, az emberi szervezet számára veszélytelen. biztonságos. Ha nem volna az, nem szabadna élelmiszer csomagolására felhasználni. Nagyon szigorú nemzetközi, uniós rendeletek szabályozzák az élelmiszerek csomagolására felhasználható anyagok minőségét.

A PET elnevezés a polietilén-tereftalát kémiai elnevezés kezdőbetűiből származik. Ez az anyag a poliészterek közé tartozik. Poliésztereket először az 1930-as években állítottak elő, elsődlegesen műszálként történő felhasználásra. A napjainkban gyártott PET túlnyomó részét még most is műszál-előállításra használják. Például az un. „fleece” (polár) pulóverek is PET-ből készülnek. Később a PET-et csomagoló fóliák gyártásához kezdték felhasználni. A film- és a mágnesszalag esetében hordozóanyagként alkalmazzák. Majd az 1970-es években megkezdődött a PET palackok gyártása. A PET palackot kezdetben az üdítő italoknál használták, majd fokozatosan egyre népszerűbbé vált a palackozott vizeknél történő felhasználása.

Jane Byrne, 2010. április 7. (Foodproductiondaily.com)

Egy amerikai tanulmány eredményei szerint a PET-palackok környezeti hatásuk szempontjából kedvezőbbek, mint az üvegek és az alumínium italcsomagolások, mivel kevesebb energiát használnak fel, kevesebb szilárd hulladékot generálnak, és összességében jelentősen kisebb mértékben felelősek az üvegház-hatás erősödéséért, mint a többi ital csomagolóanyag – jelzi a PETRA (az Észak-Amerikai PET gyártók Szövetsége).

Szerző: Bikfalvi Istvánné dr.
A Frankfurti Goethe Egyetem (Goethe University of Frankfurt) kutatói tanulmányt jelentettek meg az Environmental Science and Pollution Research című folyóirat márciusi számában, amelyben arról számolnak be, hogy 20 megvizsgált német palackozott ásványvízből 12-ben ösztrogén jellegű vegyületeket mutattak ki.

Szerző: Bikfalvi istvánné dr. 

A sajtóban a közelmúltban többször is szerepelt a hír, hogy a Heidelbergi egyetem kutatói közzétették egy vizsgálatsorozat eredményét, amely szerint több PET palackba csomagolt ásványvízben antimon nyomokat mutattak ki. Az antimon természetes módon több helyen előfordul a természetben – pl. a talajban, a kőzetekben – így az ásványvizekben is megtalálható, de a PET palackból is kioldódhat.